>

Hotel spa i restauracja Szklarska Poręba, czyli jakich potraw regionalnych skosztujesz w sercu Karkonoszy i jak dobrze z nami wypoczniesz?

Spędzając wakacje w Karkonoszach, koniecznie spróbuj regionalnych specjałów! Karkonosze mogą pochwalić się wieloma interesującymi potrawami regionalnymi, których nie można spotkać w innych miejscach w kraju. Bazują one przede wszystkim na wyśmienitych w tych rejonach grzybach leśnych oraz ziemniakach. A gdzie jest najlepsza restauracja i hotel ze spa w Szklarskiej Porębie? W hotelu „Pod Szrenicą” oczywiście!

Hotel spa i restauracja Szklarska Poręba

Hotel spa i restauracja Szklarska Poręba

1. „Kyselo”

Jednym z najpopularniejszych dań do spróbowania, gdy spędzasz wakacje w Karkonoszach oraz na Przedgórzu jest „kyselo”, czyli zupa gotowana na bazie kwasu chlebowego. W smaku jest podobna do żurku, ale ma również dodatek suszonych lub świeżych grzybów, dlatego też jest jeszcze pyszniejsza.

2. „Sekjory”

Niejedna restauracja i hotel spa w Karkonoszach można również spotkać się często z innym regionalnym daniem – to „sejkory”, inaczej nazywane „sikorami”. Jest to rodzaj placka ziemniaczanego, który pieczony jest bezpośrednio na rozgrzanej płycie. Do ich produkcji wykorzystuje się ziemniaki, mleko, jajka, mąkę, czosnek i majeranek. Przed podaniem „sejkory” polewa się roztopionym masłem lub pociera się smalcem.

3. „Houbový (grzybowy) Kuba”

To potrawa, która nazywana jest również „houbanec” czy „hubník” – wywodzi się z Czech i nazywana jest po polsku „grzybowym Kubą”. Serwowana jest przede wszystkim na Boże Narodzenie. Potrawę przygotowuje się z bułek moczonych w rozbełtanych jajkach, wędzonki i grzybów, a całość zapieka się w piekarniku na złoty kolor. Jeśli spędzasz wakacje w górach w sezonie zimowym, spróbuj jej koniecznie.

4. „Oukrop”

To prosta w przygotowaniu zupa z czosnkiem, kminkiem i majerankiem. Podobna jest to śląskiej wodzionki, niemniej jednak ma więcej składników, a za jej wspaniały aromat i smak odpowiadają zioła i czosnek.

5. „Zelníki”

Zelníki to placki powstające z mąki, kapusty kiszonej i pokrojonej, jajek oraz smalcu z dodatkiem majeranku. Placki piecze się na blasze. Podaje je chyba każda dobra restauracja w Karkonoszach.

6. „Škubánki”

Škubánki, które określane są również nazwą „kocmoch”, to tradycyjny regionalny przysmak pwstający z ciasta ziemniaczanego. Przygotowywane są z ziemniaków posypanych makiem i cukrem pudrem i polanym tłuszczem – smalcem lub masłem. Niejedna dobra restauracja Szklarska Poręba ma je w swojej ofercie.

Dzisiaj praktycznie każda dobra, regionalna restauracja Szklarska Poręba oferuje tego rodzaju specjały karkonoskiej kuchni – warto w nich zasmakować! Jeżeli oprócz dobrej restauracji kusi Cię hotel spa Szklarska Poręba, zdecyduj się na nocleg w górach w Hotelu pod Szrenicą.

A jeżeli od kuchni regionalnej wolisz dania włoskie… Wyruszając w podróż, koniecznie przejedź przez Lubin i spróbuj, co ma w ofercie restauracja i pizzeria Nowa Verona – to nie tylko najlepsza pizza w Lubinie!

Hotel ze spa i restauracja Szklarska Poręba – to tylko w hotelu „Pod Szrenicą”!